AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, April 21, 2015

Печен агнешки бут в глинен гювеч / Pot Roasted Leg Of Lamb




Неведнъж съм споделяла, че у нас агнешкото се почита основно около Великден и Гергьовден и си признавам, че съм особено придирчива по отношение на приготвянето му :)
Тази година за Великден реших да експериментирам с агнешко в глинен гювеч, като за целта използвах съда от Крок-пота, но го пекох във фурната и резултатът определено си заслужаваше!!!

Необходими продукти:

1 агнешка задна четвъртинка (2.5 - 3 кг)
30-40 мл зехтин
50-60 г масло, размекнато
1 с.л. морска сол
1 ч.л. прясно смлян черен пипер
2-3 стръка свеж розмарин
3-4 стръка свежа мащерка
4-5 зърна черен пипер, цели
2-3 зърна бахар, разпукани (притиснати с плоската страна на острието на ножа)
1-2 листа дафинов лист
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
настърганата кора от 1 лимон
1 глава чесън, напречно разполовена
5-6 средно големи  картофа, обелени и разполовени, пропускаме при КЕТО
200-300 мл (1 - 2.5 чаши) вода, или домашен пилешки или зеленчуков бульон

За марината:
2-3 с.л. зехтин
1 ч.л. морска сол
1/2 ч.л. сух розмарин
1/2 ч.л. суха мащерка
1/2 ч.л. сух естрагон
1-2 дафинови листа
2-3 скилидки чесън, смачкани (притиснати с плоската страна на острието на ножа)
4-5 зърна черен пипер, цели
3-4 зърна бахар, разпукани (притиснати с плоската страна на острието на ножа)
100 мл бяло вино (или вода)
4-5 с.л. ябълков оцет

За  плънката - пропускаме при КЕТО
200 г (около 1 ч) ориз, обилно измит под течаща вода
200 г свински шол, нарязан на кубчета
3-4 с.л. зехтин
200 г гъби, нарязани на кубчета
30 г масло
1/2  глава лук, ситно нарязан
2-3 стръка пресен лук, нарязан на ситно
4-5 стръка пресен магданоз, нарязан на ситно
2-3 стръка пресен джоджен, нарязан на ситно
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
600-700 мл (3 - 3.5 ч) вода, или домашен пилешки или зеленчуков бульон

За гарнитурата
250 г моркови, нарязани на кръгчета, пропускаме при КЕТО
500 г гъби печурки, разполовени
30-40 г масло
2-3 стръка свежа мащерка
сол и пипер на вкус
500 г броколи, на розички

Начин на приготвяне:

От предната вечер мариноваме агнешката четвъртинка, като най-напред добре измиваме и подсушаваме месото с кухненска хартия.
Пробождаме шахматно с остър нож, за да попие уж по-добре марината :)
Намазваме от всички страни със зехтина и втриваме старателно сухите подправки и поставяме в по-дълбок съд.
Добавяме отстрани зърната пипер и бахар, дафиновите листа и чесъна, поливаме с бялото вино и оцета и оставяме за през нощта да се маринова в хладилника, като е добре да го обърнем няколко пъти, за да се маринова от всички страни.

Загряваме предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Отцеждаме от марината и намазваме със зехтина и размекнатото масло от всички страни.
Поръсваме от всички страни със солта и пипера и разполагаме в гювеча.
Подреждаме около бутчето картофите, напречно разполовената глава чесън, зърната пипер и бахар, дафиновия лист и клонките свеж розмарин и мащерка и поръсваме картофите със сол и пипер на вкус.
Поръсваме с настърганата кора от лимон и напръскваме с лимоновия сок.
Доливаме отстрани водата (или бульона), и похлупваме с капака.
Печем 20-ина минути в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна, след което редуцираме температурата до 200С или 180С с вентилатор.
Печем 1 час и 15 минути, ако предпочитаме агнешкото по-розово, или 1 час и 30 минути, след което отстраняваме капака и печем още 10-15 минути - за златист загар на месото и картофите.

Около час преди да е готово месото, приготвяме плънката, като в тиган с тежко дъно загряваме на средно силен огън зехтина и запържваме нарязаното на кубчета месо, солта, пипера и стария лук за 4-5 минути. Доливаме 100 г (около 1/2 чаша) вода и задушаваме още 10-ина минути, като разбъркваме.
Прибавяме маслото и гъбите и отново задушаваме 10-ина минути - или докато остане на мазнина, като от време на време разбъркваме.
Добавяме ориза и пресния лук и запържваме за 2-3 минути.
Доливаме постепенно 3 и 1/2 чаши вода и задушаваме, докато водата се поеме от ориза, но не напълно, а като за ризото.
Прибавяме магданоза и джоджена и още малко сол и пипер - ако е необходимо - и разбъркваме.
Отстраняваме от огъня и оставяме леко да "стегне", докато водата почти напълно се поеме от ориза.

След като сме готови с плънката, загряваме в широк тиган с тежко дъно половината от маслото за гарнитурата, добавяме морковите, гъбите и стръковете мащерка, подправяме със сол и пипер и сотираме за кратко - морковите в трябва да поомекнат, но да са все още хрупкави, а гъбите - свежи.
На финала добавяме и останалото масло, разбъркваме и отстраняваме от огъня.

В съд с подсолена вряща вода бланшираме броколите за 2-3 минути и охлаждаме в ледена баня или под струя течаща студена вода, за да се запази цвета и свежестта им.

Поднасяме месото, нарязано на порции и гарнирано с картофите и чесъна от гювеча, плънката, зеленчуците и соса от печенето, по избор.


4 comments:

  1. Към подобно агнешко никак няма да съм предирчива, Минче, изглежда повече от добре! :)
    Поздрави и хубава седмица ти желая!

    ReplyDelete
  2. Никак не съм предубедена към агнешкото, но пък и трудно го намирам извън споменантите празници. Прекрасно се е получило, Мина!

    ReplyDelete
  3. Изобщо не съм предубеден към агнешкото. Съхранявам си във фризера парчета и като ни се прияде, винаги ми е на разположение...А това бутче е поднесено по разкошен начин. Чудесно!

    ReplyDelete
  4. Както винаги изумително агнешко си приготвила,мила,поздравления и бурни овации!
    Ароматите ще са се носили чак до офиса ви,гарантирано :) .
    И безкрайно красив кадър,като за корица на списание!
    Прегръдки от нас за вас с пожелание за прекрасна седмица!

    ReplyDelete

Blogging tips