AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, September 11, 2016

Сладко от малини / Raspberry Jam Recipe




И докато съм на вълна домашно сладко - тазгодишното сладко от малини на мама :)

Предната година, от любопитство основно, правихме повечето сладка с желираща захар (захира), с идеята, че ще ги подлагаме за по-кратко на термична обработка - и на вкус си бяха ОК... Две-три бурканчета обаче, от различни плодове и приготвяни по различно време на лятото - незнайно как се бяха забутали между празните вече бурканчета (което само потвърждава правилото ми, че в малка къща е много по-лесно да "затуриш" нещо, отколкото в голяма!! - извод: сдобивайте с предимно с големи къщи, ако не искате да си губите сладката...). Та въпросните забутани бурканчета бяха оцелели до това лято - и по една или друга причина (вероятно поради по-кратката термична обработка) - сладкото беше започнало да ферментира... Затова и тази година заложихме на традиционната кристална захар и по-продължително варене...И ако нещо оцелее до следващото лято :) ще докладвам...

И тази година обаче заложихме на малините  на farmhopping от ферма Мокрище, защото предния път страаашно ни харесаха :)



Необходими продукти:

2 кг свежи малини
1.5 -2 кг захар, или на вкус
2 ч.л. пектин (ябълков) - по 1 ч.л. на 1 кг захар
3-4 капки на всеки 1 кг плод есенция малина, по избор
2 ч.л. лимонена кисекина (по 1 ч.л. на 1 кг захар)
800 мл вода (по 400 мл на 1 кг захар)


Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме бурканчетата.
Почистваме и измиваме малините и отцеждаме върху кухненска хартия или през гевгир.
Охлаждаме чинийка за проверка гъстотата на сладкото ( в хладилника).
В дълбок съд кипваме водата и захарта, намаляваме огъня до средно силен и разбъркваме, докато захарта се разтвори.
Прибавяме пектина и оставяме сиропа да къкри 10-ина минути на слаб огън, докато се посгъсти, или докато намали обема си с окло 1/3.
Добавяме отцедените малини - без да разбъркваме - и оставяме сладкото да къкри на средно силен огън, докато капка, изсипана върху охладената чинийка, вече не се разтича - или до желаната гъстота.
Прибавяме лимонената киселина и есенцията, много леко и внимателно разбъркваме и оставяме да поври още 1-2 минути.
Отстраняваме от огъня, разтърсваме леко съда, за да се събере пяната в средата и отстраняваме насъбраната пяна със суха решетъчна лъжица.
Разсипваме сладкото в сухите бурканчета, затваряме и обръщаме с главата надолу - да се запечата.




7 comments:

  1. Напоследък започнах да правя сладката си във фурната. Така, хем си спестявам непрекъснатото бъркане, хем дребните плодове остават цели с сладкото.

    ReplyDelete
  2. Изглежда невероятно това сладко...връща ме в детството, когато баба го приготвяше :)
    Само не ми става ясно "800 мл (по 400 мл на 1 кг захар)" ... какво 800мл?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Вода :))
      Благоаря, Алби - отивам да го добавя ;)
      Успешна нова седмица от мен!!

      Delete
  3. Обожавам сладко от малини! Не можах да устоя на тази красота Мина и днес си купих малини! Дано и при мен се получи.

    ReplyDelete
  4. Мина, съвършен рубинен цвят:)
    Аз тази година правих от къпини, макар семчиците и на двата плода да не ми допадат:)
    Интересно това с водата и пектина, аз обикновено не добавям вода, нито пектин, само плодове и захар, понякога добавям лимонтозу накрая.
    И аз приготвях с желираща захар, но и с бяла, обаче не отбелязах бурканчетата, та не бих могла да споделя разликата, със сигурност ще останат при нас, правя, отиват в мазето и после трудно се качват обратно, кога забравяме, кога ни домързява да си качим:))
    Чакам други красоти при теб!

    ReplyDelete
  5. О,това е такава благина за небцето,пък как радва окото този рубинен цвят,направо красота,Мина!Поздравления за представянето и на мама за старанието и голяма прегръдка и за двете!

    ReplyDelete

Blogging tips